Nem volt elég

"Mert attól nem lett tiéd, hogy hízelegve és hazudva ráragasztottad egy hegycsúcsra egy király, egy vezér nevét." /Illyés Gyula: Nem volt elég/ Kérlek, ha másolod jelöld meg a forrást (link). Köszönöm.

Friss topikok

Nem volt elég - Sajtszabadság

2011.04.09. 08:47 | Gáspári | Szólj hozzá!

Címkék: politika párt sajttál nem volt elég

 

A sajtszabadság

az akasztás előtt

 

Egy pálpusztai falucskában születtem, édesapám jó sajtkészítő mester hírében állt. A család gyökerei francia honból indultak, az 1700 évek végén a világméretű sajtszabadságot hirdető forradalom idején.

Az 1848-as időszakban dédapám, mint jó hírű sajtkészítő, rövid idő alatt népszerűvé vált. Sikerét Holnemisvolt ország 12 pontjában megfogalmazott sajtszabadság hozta meg.

Édesapám anyai ága, bécsi sajttálprimadonna, dédanyám gyermekeivel megízleltette a tálalás gyönyörét.

 

Édesanyám a ciánnemzedék (a II. világháború után hazatérő hadifoglyokat feleségeik ciánnal mérgezték meg egy Tisza menti kis faluban) faluközösségében elhíresült boszorkánycsaládból került édesapám mellé.

 

Kettejük hazássága idején nagyapám jelentős mértékben elvesztette sajtüzemét, a cenzúra a legjobb ízű sajtjait levetette a gyártásról, túlzottan provokatív illatuk és ízük miatt.

 

Édesapám nem csüggedt el a családi hagyomány eltiprása miatt, minden évben titkos gyertyafénynél, leengedett rollok mögött ünnepeltük az 1848-as sajtszabadság évfordulóját. Aznap elkészítettük az összes betiltott sajtreceptet, hajnalig dorbézoltunk az ízkavalkádban.

 

Aztán végre újra szabad lett az íz, egy álló héten át kokárdával a mellemen a család hagyománysajttálát ettem. Apám figyelmeztetett, megüli a gyomromat, legalább a kokárdát vegyem le, nincs szabadságharc! Csak sajtszabadság. El is készítettem saját receptem alapján az első igazán durranós ízű tejtermékemet. Díjért neveztem vele, de eltanácsoltak: „...túl forradalmi az íz...”; készítsek másikat.

Fél éven át csak a régi betiltott sajtokat ettem. Az országgyűlési közvetítések aztán megülték gyomromat. Végül a fentiek miatt megcsömörlöttem, évekig nem ettem egyetlen trappistát.

 

Sajttörvény és új alkotmány!

Minden nap új sajttállal jelentkezem.

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nemvolteleg.blog.hu/api/trackback/id/tr912811338

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása